Musikk

En kjøter etter en rangel

kjoter.jpg

Kjøter — Torkil Hvidsten og Håvard Krohn-Holm (Foto: Terje Karlsen)

Kjøter er et av de mer spennende nye rockebandene fra Oslo. Det er mange gode band på vei opp i denne byen – men få tør synge på norsk.

I et øvingslokale mindre enn en middels studenthybel treffer jeg bandet Kjøter. Med et desibelnivå godt over 100 finpusses låtene før neste konsert.

– Har du ørepropper? Du kan låne mine, inviterer Torkil Hvidsten gjestmildt.

Kjøter lyser opp ett av loftsvinduene på en ellers mørklagt Hersleb skole denne søndagskvelden i januar. Rommet er mindre enn en studenthybel, men det rommer trommesett, gitarer, forsterkere og fire musikere. Nå venter bandets første konsert.

– Publikum får møte medlemmer fra gamle pønkband som Carl Berner Sound System og Prikkedød. Denne gangen skal vi forsøke å spille pop, men det ser ut til å ende opp som rock på norsk, forteller Torkil, vokalisten i Kjøter.

Vi får overvære en av de siste øvingene før konserten i dette bøttekottet av et øvingslokale. Sneiper og gamle gitarstrenger dekker ikke det fillete gulvteppet helt. Konsertplakater dekker de innrøyka veggene. En gammel stuelampe midt i rommet fungerer som mikrofonstativ.

Bytter ut klisjeene

I tidligere bandprosjekter har bandmedlemmene dyrket bredbeint rock, med artistnavn og tekster på engelsk fylt til randen av klisjeer. Nå skal de prøve seg på poppen – og de prøver ut norske tekster. Bandet innser at rock på norsk er en svært vanskelig sjanger.

– Fallhøyden er stor. På engelsk kan man komme unna med dårlige klisjeer. Med norske tekster så blir plattheter fort avslørt. Det å skrive tekster på norsk gjør at låtene kommer nærmere, man må være mer ærlig. Engelsk blir fort bare lyd, norsk blir budskap, mener Torkil.

A_IMG_5351.JPG

Kjøter — (Foto: Terje Karlsen)

– Man kommer nærmere publikum og publikum blir mer utfordret når tekstene er skrevet på norsk, mener Håvard Krohn-Holm, gitaristen i Kjøter.

Salmer og andre sjangere

Musikk og tekster skriver de stort sett sjøl. Men det lånes flittig fra ulike sjangere. Diktet «Etter ein rangel» av Jakob Sande dukker også opp denne kvelden i øvingslokalet – i en innpakning salmedikteren Sande neppe forutså.

– Nå tester vi ut forskjellige sjangere – sjangere vi ikke kan, sier Gudbrand Kjøs, trommeslager i Kjøter.

Bandet forteller at Joachim «Jokke» Nielsen er en inspirasjonskilde, noe som kommer veldig tydelig fram etter få riff. Låta «Lukta av lykke» lukter også god Jokke-årgang. Sammenligningen er ikke feil. Det skrangler og det svinger og jeg spår at dette er hitlåta bandet runder av konserten med. Spørsmålet er om Kjøter holder dette nivået en hel konsert.

Egen misere

Dyrking av egen misere er et gjennomgangstema i Kjøters låter. Hverdagstemaer, hareskår og sjeldne diagnoser, blir jeg fortalt. En Kjøter er en hund som har blitt sparka ut fra det gode selskap, er Håvards beskrivelse av bandet og av musikken.

– Ingen av oss vinner kretsmesterskapet i lykke, forteller Torkil.

Han mener de pleier å lage følgodt-musikk med svarte undertoner. Miseren pakkes lystig inn. Utenfor egen navle har de få paroler til publikum, men situasjonen i Gaza gjorde at gamle pønkere ikke klarte å la vær.

A_IMG_5357.JPG

Kjøter — Johanna Nes Torbjørnsen er bassist, Torkil Hvidsten synger og spiller gitar, Håvard Krohn-Holm spiller gitar og Gudbrand Kjøs helt bakerst er trommeslager. (Foto: Terje Karlsen)

Terping på tempo

Denne kvelden får vi prøvesmake noen av låtene før lørdagens konsert. Dette er neppe siste øving før konserten. Mye skal terpes. Og sjøl et skranglete rockeband skal spille i takt.

– Nå slakka vi vel på tempo? spør Gudbrand bak trommene.
– Nei, og du spilte mindre streit enn vanlig, skryter Torkil.

Kjøter har planer om å spille inn en EP i løpet av våren, men vil gjerne få teste materialet live for et publikum først.

– Jeg holder på å miste stemmen. Nå spiller vi «Teenage Kicks» – så er vi ferdige, slår Torkil hest fast.

Stemmen skal spares til lørdag og Kjøter drar seg gjennom denne klassikeren av en pønklåt før lysene skrus av.

– Hold for øra, nå skrur jeg av anlegget, avslutter Torkil, før det antikke utstyret gir fra seg en lyd som nærmest sprenger vinduene i det lille rommet.

Jeg angrer litt på at jeg takket nei til å låne ørepropper. Jeg får heller passe på å ta med mine egne på lørdag.

Kjøter består av Torkil Hvidsten på vokal og gitar, Johanna Nes Torbjørnsen på bass, Håvard Krohn-Holm på gitar og Gudbrand Kjøs spiller trommer.

Debutkonserten kan du få med deg på Café Fiasco lørdag 24. januar etter klokka 20.

Sjekk ut

På MySpace kan du høre noen låter av Kjøter.

Her kan du også høre bandprosjektene Carl Berner Sound System og Prikkedød.

Les Jakob Sandes dikt Etter ein rangel.

Advertisements

Kategorier:Musikk

Tagged as: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s