Kultur

Tvilsomme Berlin

Berlin 128.JPG

Sommeren 2008 står kun skjelettet igjen av Palast der Republik. I dag er tomta et krater med Unter den Linden som nærmeste nabo. Foto: Terje Karlsen.

Berlin er Europas store metropol. Dette er byen som kunne ha vært hovedstaden i Europa om historien ikke hadde tatt slike brutale veier de siste 100 åra. I dag tviler Berlin på sin egen rolle.

I månedsskiftet april-mai reiser jeg noen dager til Berlin. I forkant har det dukket opp en nysgjerrighet på å lage en reportasje om Palast der Republik eller Tempelhof flyplass.

Det er spennende med denne metropolen midt i Europa – og hvordan Berlin har utviklet seg etter murens fall. Byen er full av symboler som forteller om denne utviklingen.

Jeg ble nysgjerrig på å skrive en reportasje om Palast der Republik – DDRs gamle republikkpalass, som ble bygget i 70-tallets glorete arkitektur, men med østblokkens egen monumentale vri. Brutalismen stod sterkt i DDR – og inspirerte arkitektene bak det nye palasset.

Republikkpalasset ble endelig revet i 2008 og det skal nå reises en kopi av det slottet som for nesten 60 år siden ble revet for å gjøre plass til republikkpalasset. Det gamle Palast der republik var i seg selv veldig spesielt: Bygningen rommet parlamentsbygning for DDR – OG bowlinghall! Nå reises det i stedet en kulisse av gammel storhet på den samme tomta.

For Palast der Republik ble reist på en del av området til Berliner Stadtschloss. Slottet var delvis bombet og utbrent etter 2. verdenskrig – men hadde vært mulig å restaurere. Slottet ble likevel revet, til sterke internasjonale protester i 1950.

Tvilens palass

Enkelte i Norge husker republikkpalasset kanskje best på grunn av kunstneren Lars Ramberg. I begynnelsen av 2005 omdannet han bygningen til Palast des Zweifels – ordet «ZWEIFEL» (tvil) i seks meter høye neonlysbokstaver ble reist på bygningens tak.

Klassekampen skrev i 2006 om den endelige avgjørelsen om å rive Palast der Republik. Den gangen var det ikke avklart hva den fremtidige bygningen skal romme – kun at det gamle bygget skulle rives. Argumenter om asbest felte det 35 år gamle palasset, og rivingen ble fullbyrdet i 2008.

 

I desember 2008 kom New York Times med en god artikkel om rivingen og om prosessen med nybygget. Få seriøse arkitekter meldte seg på i konkurransen om å få tegne det nye slottet. Vinneren ble en italiener ved navn Franco Stella.

Samtidig med rabalderet på museumsøya:

Noen kilometer unna ligger Tempelhof, flyplassen Hitler lagde som et monument midt i Berlin. Flyplassen som holdt Vest-Berlin levende med flybroa.

Det siste flyet tok av fra Tempelhof for i oktober 2008. Og i dag står stedet som et tomt museum – og Berlin gjentar diskusjonene fra Palast der Republik: Hva skal stedet benyttes til nå?

Berlinere diskuterte stort og høyt hva republikkpalasset skulle benyttes til – alle har en mening. Disse diskusjonene dukker nå opp igjen omkring Tempelhof.

The Guardian om [Tempelhof 2004][Tempelhof 2008]

Foreløpig står Tempelhof igjen kun som enda et symbol på en metropol som samler på europeiske monumenter.

Berlin var en delt by. Om noen måneder er det 20 år siden murens fall. Disse bygningene – og ikke minst rivningen av enkelte av dem – er interessante å se i sammenheng med Berlins utvikling de siste tjue åra. Både Palast der Republik og Tempelhof er – var – imponerende byggverk som Berlin ennå ikke har avgjort fremtiden for.

Pirker jeg borti dette, så dukker det kanskje opp en reportasje en gang i mai.

Les mer:

Berlin

Advertisements

Kategorier:Kultur, Politikk, Reise

Tagged as: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s