Ny Tid

Oljen forbanner Nigeria

Denne artikkelen ble trykket i Motmakt-spalten — Ny Tid #42 / 2009.

Den 16. november åpnet utstillingen “Oljens forbannelse” ved Christian Michelsens Institutt i Bergen i samarbeid med Amnesty. Fotoutstillingen viser oljeindustriens ødeleggelser på natur og menneskers livsgrunnlag i Nigerdeltaet.

Den prisbelønnede fotografen Kadir van Lohuizen står bak bildene som denne uka vises på CMI.
Fotoutstillingen er et ledd i en internasjonal miljøkampanje mot ødeleggelsene i Nigerdelta og for kravet om at oljeselskapet Shell må rydde opp.

Amnesty International ønsker å vise Shells ansvar for at millioner av mennesker må leve med store skader på helse og lokalmiljø som følge av massive oljeutslipp i over 50 år. I Norge har Amnesty også hatt markeringer ved Shells bensinstasjoner over hele landet:

− Vi ønsker å gjøre folk klar over hva Shell har forårsaket i Nigeria. De har skapt et enormt oljesøl som forurenser og bidrar til at levestandarden i landet er svært dårlig, sa Ingrid Nordjordet til Asker og Bærum Budstikke etter en markering 13. november på Shell-stasjonen ved Hagaløkka i Asker.

Oljeselskapenes herjinger har fratatt menneskene som bor i Nigerdeltaet retten til mat, vann, helse og en akseptabel levestandard, i følge Amnesty.no. Forurensningen i Nigeria er en 50 år lang historie om dårlig styresett, korrupsjon, maktkamp og multinasjonale kapitalinteresser.

− Jeg vil påstå at Amnestys kampanje lager et feil bilde av Shells ansvar i Nigeria. Det er ytringsfrihet i landet, og man må kunne stå for det man vil, sa kommunikasjonsdirektør i A/S Norske Shell, Geir Haug, 14. november til Budstikka.Advertisements

Kategorier:Ny Tid

Tagged as:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s