Ny Tid

Historisk sjanse til EØS-veto

Denne artikkelen ble trykket i Motmakt-spalten — Ny Tid #43 / 2009.

Norge har aldri benyttet anledningen til å avslå EØS-direktiver siden avtalen ble undertegnet i 1992. Nå 17 år etter kan Europeisk Ungdom bidra til et historisk veto.

Både Europeisk Ungdom og Unge Høyre ønsker å stoppe datalagringsdirektivet fra EU. Organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet ble stiftet 3. november. I styret sitter både Høyre-medlemmer og representanter for Ja-bevegelsen. Tre uker etter har 5800 mennesker sluttet seg til kampanjen. Organisasjonen er et tverrpolitisk initiativ som ønsker å hindre at direktivet blir norsk lov.

– Direktivet vil medføre utidig lagring av uskyldige menneskers trafikkdata, etter et prinsipp om at noen av dem kanskje kan komme til å gjøre noe kriminelt en gang i framtiden, sier Erlend Sand, leder for Europeisk Ungdom, til Ny Tid.

Arbeiderpartiet ønsker som eneste parti å innføre direktivet i Norge. Partiet Høyre sitter fortsatt på gjerdet, samtidig som sentrale Høyre-representanter har sluttet seg til Stopp DLD. Høyre har havnet på vippen før et første norsk veto – kan Stopp DLD vippe partiet i riktig retning?

– Høyre er tungen på vektskålen i denne saken, og det er skikkelig flaut hvis vi går inn for direktivet, sa Unge Høyre-leder Henrik Asheim til Aftenposten 30. oktober.

Datalagringsdirektivet pålegger lagring av trafikkdata for e-post, sms og internett-bruk. Informasjonen skal lagres i minst seks måneder, maksimalt i to år. Kritikerne mener at direktivet innebærer et digitalt overvåkningssamfunn.

– Datalagringsdirektivet vil føre til det mest omfattende overvåkningsregimet i norsk historie! sier Lars-Henrik Paarup Michelsen fra Stopp DLD, til Ny Tid.

Advertisements

Kategorier:Ny Tid

Tagged as: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s