Ny Tid

To fakkeltog under Obamas besøk

Denne artikkelen ble trykket i Motmakt-spalten — Ny Tid #44 / 2009.

Fredsbevegelsen splittes av Obama og Nobelprisen. Nei til Atomvåpen ønsker ikke å markere dagen sammen med resten av fredsbevegelsen.

– Vi tar kun standpunkt om atomvåpen, vi ønsker ikke å ta stilling om Afghanistan, sier Stine Rødmyr, styreleder i Nei til Atomvåpen.

Under Obamas norgesbesøk arrangerer Nei til Atomvåpen sammen med LO og Arbeiderpartiet fakkeltog fra Youngstorget til Grand Hotel. Samtidig arrangerer Norges Fredsråd, Changemaker, organisasjonen Hent soldatene hjem, Afghanistankomiteen m.fl. en markering på Jernbanetorget.

– Nei til Atomvåpen markerer en tradisjonell hyllest til nobelprisvinneren, noe de gjør hvert år. Dessuten ønsket de å markere atomvåpen-spørsmålet mye tydeligere. Vår markering er dessuten mye mer kritisk til Obamas politikk, spesielt i forbindelse med krigen i Afghanistan, sier Ingeborg Steinholt i styringsgruppa for fredsmarkeringen på Jernbanetorget.

På Youngstorget markerer Nei til Atomvåpen parolen «Med Obama for en atomvåpenfri verden». På Jernbanetorget, noen hundre meter unna, skal det demonstreres under parolene «Change: Stop the War in Afghanistan!» og «Hope: No Nukes!» Fredsbevegelsen ser ikke ut til å klare å enes om å gå i ett og samme tog.

– Obama er ingen engel, men vi velger å fokusere på det positive han gjør for nedrustningssaken. Han har snudd stemningen fra fortvilelse til håp, og håp skaper kvalitative endringer i samfunnet. Vi som har jobbet i motbakke i 30 år merker nå framgang, sier Ole Kopreitan, sekretariatsleder i Nei til Atomvåpen.

– Vi har diskutert med Nei til Atomvåpen om ikke vi skulle ha én felles markering i stedet for to samtidige markeringer, men vi har rett og slett ulikt politisk fokus, selv om vi ikke nødvendigvis er uenige i sak, sier Steinholt.

Nei til Atomvåpen arrangerer fredsmarkering på Youngstorget kl 18 den 10. desember. Samme klokkeslett starter en antikrigsmarkering på Jernbanetorget. Begge arrangerementene avslutter med en fredsmarsj til Stortinget og Grand Hotel.

Advertisements

Kategorier:Ny Tid

Tagged as: ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s