Ny Tid

Kåret til Årets nordmann, risikerer fengsel for menneskesmugling

I dag ble advokat Randi Hagen Spydevold kåret til Årets Nordmann av ukemagasinet Ny Tid. I morgen kan hun siktes for menneskesmugling.

Advokat Randi Hagen Spydevold (56) ble i dag, 15. desember, kåret til Årets Nordmann 2009. Statsadvokaten har nå tatt beslutningen om hun skal siktes for menneskesmugling, og eventuelt få opptil seks års fengsel, eller ikke. Men avgjørelsen holdes hemmelig.

– Denne prisen er viktigere enn mange tror, prisen kan sette fokus på disse svakhetene i systemet, et system som stengte porten fra Khadije.  Da hun sto utenfor den norske ambassaden i Teheran nektet de å slippe henne inn, sa Spydevold da hun fikk overlevert prisen.

Det er også nytt i mediene at Spydevold 24. september 2009 klaget behandlingen av Menije Ravandosts oppholdstillatelse inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Advokat Randi Hagen Spydevold har siden august 2006 frontet kampen for å få Menije og Khadije Ravandost tilbake til Norge.

Her er deler av juryens begrunnelse:

”Randi Hagen Spydevold har gjennom flere år brukt sin advokatgjerning til å forsvare rettighetene til de som trenger det mest, det være seg krigsbarn, polske arbeidere, så MUF-erne eller andre verdige trengende gjennom Fri Rettshjelp.

I år har hun satt saken til de to kidnappede Ravandost-søstrene på dagsorden, ved å hjelpe dem tilbake fra Iran og til et Norge som ikke ville vite av dem. I så stor grad har denne saken engasjert og provosert at hun nå er anmeldt og politietterforsket.  Dette arbeidet trengs å støttes. Ikke bare fordi Spydevold og de involverte trenger det. Men fordi også andre trenger å vite at dette er verdier og handlinger som vi trenger mer av, dersom det norske samfunn skal videreutvikle seg og bli bedre for flest mulig.

Ved å være villig til å bryte norsk lov, og ved å risikere sin egen advokatbevilling, for å sikre andre medborgeres menneskerettigheter, har Spydevold vist et grenseoverskridende engasjement enhver god borger verdig.

Hun har vist hva det vil si å være en god nordmann. Derfor er Spydevold Årets Nordmann 2009.”

» Les hele saken i Ny Tid på nett

» Les: Mistenkt for menneskesmugling

» Se Brennpunkt-dokumentaren Dei ulydige

Advertisements

Kategorier:Ny Tid

Tagged as:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s