Ny Tid

Utsetter fattigdomstiltak

Samme dag som Regjeringen åpnet Fattigdomsåret 2010, utsatte den varslede tiltak mot fattigdom.

Dette føyer seg inn i rekken av brutte løfter fra regjeringen, helt siden Soria Moria I. Norge er ett av fire land i Europa uten en vedtatt minsteinntekt, sier talsperson for Fattighuset i Oslo, Johanna Engen, til Ny Tid.


Forslaget om en minstesats på sosialhjelp ble behandlet av Stortingets sosialkomité den 9. mars, samme dag som arbeidsminister Hanne Bjurstrøm åpnet Fattigdomsåret 2010 på et arrangement i Oslo. Forslaget om en statlig minstesats har vært en merkesak for SV i mange år, men Arbeiderpartiets motstand gir ikke SV gjennomslag for kravet i regjeringen.


Vi går ikke inn for å realitetsbehandle forslaget, men vil komme tilbake til tiltak mot fattigdom i forbindelse med statsbudsjettet for neste år. Det har høy prioritet for oss å bekjempe fattigdom, og særlig barnefattigdom, sa sosialkomiteens nestleder, Anette Trettebergstuen (Ap), til NTB den 28. februar.


Man kan ikke sulte folk ut i jobb, sier Engen til Ny Tid, og peker på at når Frankrike hevet sosialhjelpssatsene så fikk det folk ut i jobb. England følger nå etter. Norge er det landet i Skandinavia som bruker minst penger på fattigdomsbekjempelse.


Regjeringen må snarest innføre en statlig minstenorm for sosialhjelp, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen til NTB. Han mener dagens veiledende satser må heves til nivå med satsene fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), som angir beregnede levekostander nødvendig for at en person skal kunne ha råd til nok mat og utgifter i hverdagen.


– I dag er sosialhjelpen på et så lavt nivå at de som mottar den, strever med å få endene til å møtes. I tillegg er det nesten en dagsjobb å skaffe seg de ytelsene man har rett på. Da har du ikke energi til å bruke krefter på å komme deg på jobb, sa direktør Johan-Martin Leikvoll i NHO Service til Dagsavisen i fjor høst.


Teater om Suu Kyi til Oslo

Fred. Monologen Ladyen av Burma turnerte Trøndelag i fjor – i regi av Nord-Trøndelag Teater. Nå settes stykket opp på Det Norske Teatret, med premiere 11. mars. Monologen gir innblikk i de valgene Suu Kyi har gjort som har avskåret henne fra et normalt liv. I stykket sitter hun i et fengsel i Rangoon etter arrestasjonen i 2003.

Årets meningsbærer

Ytringsfrihet. Redaktør i den flerkulturelle avisa Utrop, Majoran Vivekananthan, er nominert til Årets meningsbærer av Oslo Redaktørforening. Utdelingen skjedde torsdag 11. mars. Prisen går til en redaktør som har ivaretatt den redaktørrollen som meningsbærer og garantist for meningsmangfold, ifølge redaktørforeningen.

Fattigdomsåret 2010

Solidaritet. Det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon ble markert på Parkteatret 9. mars. Målet er å spre kunnskap og bevissthet og å gi en stemme til de som er utsatt for fattigdom. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm åpnet arrangementet og innlegg ble holdt av Velferdsalliansen og Kirkens Bymisjon.

Mødredødelighet

Likestilling. Hvert minutt dør en kvinne i forbindelse med svangerskap og fødsel. Dette innebærer over en halv million kvinner i året. 99 prosent av disse bor i de fattigste landene. Mødredødelig er et av de mest brutale og unødvendige uttrykk for kjønnsdiskriminering i dag, sier daglig leder i FOKUS Mette Moberg i en pressemelding.

Biodrivstoff

Miljø. Miljøverndepartementets tiltak Klimakur 2020 skal vurdere virkemidler og tiltak for å oppfylle klimamål om CO2-reduksjoner, og konkluderer med at biodrivstoff er det viktigste tiltaket for å kutte utslipp fra transport. Miljøstiftelsen Zero inviterte 10. mars politikere og næringsliv til seminar om biodrivstoff.


UKAS RØDE TALL


» 14 år har Aung San Suu Kyi sittet i husarrest siden 1989.

» 530 000 kvinner dør hvert år under graviditeten eller fødsel. 8 millioner kvinner får livsvarige komplikasjoner som f.eks. sterilitet.

»  7 200 kroner er nødvendig levekostnad for en enkeltperson, beregnet av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). I Oslo er minstesatsen for sosialhjelp 5 300 kroner.

Advertisements

Kategorier:Ny Tid

Tagged as:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s