Ny Tid

Robin Hood-skatt på Oslo Børs?

Foto: robinhoodtax.org.uk

Foto: robinhoodtax.org.uk

– Vi skal ikke kutte i velferd for å betale for finanskrisen, vi må skattlegge dem som tjener penger på finanshandelen, sier nyvalgt leder for Attac Norge, Benedikte Pryneid Hansen, til Ny Tid.

Attac Norge vedtok under helgens landsmøte arbeidet for finansskatt som sin hovedsak det kommende året.

I Storbritannia er mer enn 50 organisasjoner tilknyttet en kampanje for en såkalt Robin Hood-skatt, en skatt på i snitt 0.05 % av verdien på bankenes finanstransaksjoner. En slik skatt vil gi globale inntekter på 800 milliarder dollar, i følge kampanjens nettsider. Dette tilsvarer 4.700 milliarder norske kroner – eller omlag to Oljefond.

Attac mener at skatten skal hindre kortsiktig finansspekulasjon, men at den samtidig skal gi inntekter til global omfordeling. Ny Tid skrev om Robin Hood-skatten 19. februar i år. Som den britiske kampanjen mener også Attac Norge at skatten skal brukes til å sikre grunnleggende offentlige helsetjenester, bekjempe fattigdom i utviklingsland og hjelpe til med å betale regningen for klimatiltak.

– Etter en finanskrise som vanlige folk nå tar regningen for, i form av arbeidsledighet og økt fattigdom, må vi styrke de demokratiske institusjonenes makt over den økonomiske utviklingen, sier Attacs Pryneid Hansen.

Den britiske Robin Hood-kampanjen fikk massiv støtte når EU-parlamentet den 10. mars stemte fram en resolusjon for innføringen av en skatt på finanstransaksjoner. Resolusjonen ber EU-kommisjonen utforske hvordan en slik skatt best kan innføres.

Gordon Brown, Angela Merkel og Nicolas Sarkozy uttaler nå alle at de støtter innføringen av en type finansskatt. Tirsdag 23. mars ble Storbritannias finansminister, Alistair Darling, møtt av demonstranter kledd ut som Robin Hood utenfor parlamentsbygningen.

Den internasjonale Attac-bevegelsen ble stiftet i 1998 som en kampanje for å innføre en skatt på internasjonal valutahandel.

Debattmøte om ekstremisme

Fred. 22. mars inviterte Pakistans Venner PST-sjef Janne Kristiansen for å belyse omfang, årsak og forebygging etter at PST 18. februar uttalte at unge norsk-pakistanere forsøkes rekruttert til voldelig ekstremisme. I panelet satt Ny Tid-skribent Shazia Sarwar, inkluderingsminister Audun Lysbakken og TV2-journalist Kadafi Zaman.

Tverreligiøs motstand mot antisemittisme

Ytringsfrihet. Fredag 19. mars samlet representanter for tros- og livssyns-Norge seg hos Det Mosaiske Trossamfunn for å markere avstand mot jødehets. Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) overrakte en uttalelse for å markere at tros- og livssynsorganisasjoner har et felles ansvar for å beskytte en av våre minste minoriteter, melder STL på sine nettsider.

Afrikansk filmfestival

Solidaritet. På Teaterbåten Innvik i Bjørvika i Oslo arrangeres 25. – 28. mars Film Afrikana. Det er Afrikan History Week som står bak denne panafrikanske filmfestivalen. Fredag kl 20.45 blir det debatt: Hvilken betydning har afrikansk film i dagens filmindustri – og for verdens oppfatning av Afrika? Mer info om festivalen på www.filmafrikana.com.

Amnesti for voldtekt

Likestilling. Afghanistans nye amnestilov gir straffefrihet for krigsforbrytelser som grov vold mot kvinner. – Loven er i direkte strid med FNs resolusjon 1325 om å straffeforfølge krigsforbrytelser, særlig når det gjelder seksuell vold og andre typer vold mot kvinner, sa CAREs generalsekretær Marte Gerhardsen, til care.no 18. mars.

Earth Hour 2010

Miljø. 27. mars kl. 20.30 slukker byer, bedrifter, organisasjoner og enkeltmennesker over hele verden lyset i én time for klimaet. I fjor deltok to millioner nordmenn på Earth Hour-kampanjen, og slukket til sammen cirka fem millioner 40 watts lyspærer – én milliard mennesker fra 88 land deltok. Se kampanjenettsidene: www.earthhour.no

Ukas røde tall

1 % av bistandsbudsjettet for 2010 er øremerket målrettet støtte til kvinner og likestilling, nøyaktig det samme som i fjor.

55,8 % sier nei til norsk EU-medlemsskap, en økning på 6,5 prosentpoeng den siste måneden.

43 000 kroner mottar den indiske 23-årige surrogatmoren for å bære fram et barn for en norsk alenefar, i følge NTB 21. mars.

nytid-banner

Advertisements

Kategorier:Ny Tid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s