Ny Tid

Norsk u-hjelp til Norge

Hvilket er det største mottakerlandet av norske bistandsmidler? Svar: Norge. Vi mottar tre ganger så mye som Tanzania.

Norge gir like mye i bistand til tiltak i Norge, som til de tre største mottakerlandene Tanzania, Afghanistan og Palestina til sammen. Siden år 2000 er det norske bistandsbudsjettet nær tredoblet.

– Vi mener at flyktningetiltak i Norge ikke må inngå i bistandsbudsjettet, dette gjør bistandsbudsjettet kunstig høyt, sier Rolf Vestvik, informasjonssjef i Flyktninghjelpen, til Ny Tid.

En fersk rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) publisert 14. april viser at norsk bistand i 2009 var på 1,06 prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI) – 25,7 milliarder kroner. Dette er en økning på 12 prosent siden 2008, og dette er også første gang at Norge brukte mer enn 1% av BNI på bistand. Totalt mottok 114 land bistand fra Norge i fjor.

Internasjonalt er Tanzania det landet som mottar mest bistand, med 731 millioner kroner. Det er mindre enn én tredjedel av potten i bistandsbudsjettet som går til flyktningtiltak i Norge – hele 2,5 milliarder kroner. Hele 10 % av bistandsbudsjettet brukes på flyktningetiltak i Norge.

– Disse tiltakene har åpenbart ingen utviklingseffekt, sier Vestvik. – Men vi er veldig fornøyde med at bistandsbudsjettet har blitt på 1 % – det vil være veldig vanskelig ved et regjeringsskifte å gå under 1 % igjen, sier Vestvik.

– Nå må vi diskutere innholdet bistanden – og flyktningetiltak i Norge må ut av budsjettet. Vi må bruke større andel på humanitær hjelp, og Norge bør bruke penger der hvor man tar i mot store flyktningestrømmer; Kenya alene har tatt i mot 250 000 somaliske flytkninger. Hele Europa har totalt tatt i mot 77 000 flytkninger fra Somalia, sier Vestvik.

I tillegg til flyktningtiltak i Norge, er det potten til skog og klima på 1,9 milliarder kroner som fikk størst økning innenfor bistandsbudsjettet. Til sammenlikning er gikk nødhjelpspotten ned fra 2 milliarder kroner i 2008 til 1,7 milliarder i 2009. Bistand til Afrika og Asia gikk også ned. I 2010 er bistandsbudsjettet på 27 milliarder.

  • Denne artikkelen stod på trykk i Ny Tid 23. april 2010 — under Motmakt-spalten
Advertisements

Kategorier:Ny Tid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s