Media

WikiLeaks kritiseres

Reportere Uten Grenser – journalistenes internasjonale presseorganisasjon – mener WikiLeaks må følge rådet fra Pentagon om ikke å frigi ytterligere data fra Afghanistan.

I et åpent brev til WikiLeaks-gründeren Julian Assange skriver organisasjonen at de «beklager den ekstreme uansvarligheten» nettstedet viste da de i juli publiserte 92.000 hemmelige dokumenter med hittil ukjente detaljer om krigen i Afghanistan. En slik «ubetenksomhet vil sette deres kilder i fare og true internetts framtid som et informasjonsmedium», skriver presseorganisasjonen. Norske internetteksperter mener Assange må være forsiktig:

– Slik jeg ser det er navnene uten betydning for samfunnsdebatten, samtidig som det er svært sannsynlig at publisering av navnene kan føre til at de blir likvidert. Publisering av dokumentene uten at navnene er sladdet vil være etisk forkastelig, sier Gisle Hannemyr til Ny Tid.

Dokumentene er hentet fra Pentagon og feltrapporter årene 2004 til 2010. NRKs beregninger på dataene viser 12 sivile ble drept i 2009 innenfor en fire mils radius rundt den norske leiren i Meymaneh. Tallet for 2009 er over dobbelt så høyt som antall drepte området i hele perioden 2004-2008. Rundt leiren i Meymaneh er det rapportert 99 hendelser i 2009, mot 33 hendelser året før. Til sammenligning var det i 2009 totalt 28 000 hendelser i landet.

Også menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty og Open Society Institute har skrevet til Assange og bedt ham om ikke å legge ut personsensitiv informasjon på nettstedet.

– Argumentet fra fra både Amnesty og Reportere Uten Grenser går ut på at ved å offentliggjøre disse navnene, utsetter man omtalte tredjepersoner for livsfare, sier Hannemyr.

I løpet av to uker kommer nye 15 000 rapporter fra WikiLeaks. Under en pressekonferanse i Stockholm 13. august bekreftet Assange at han ikke gir etter for presset om ikke å offentliggjøre de omstridte dokumentene.

Advertisements

Kategorier:Media, Ny Tid

Tagged as:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s