Ny Tid

Alle enige om finansskatt

Robin Hood-aksjonistene foran Dnb Nor. Fra venstre Turid Thomassen (Rødt), Martin Giset (Attac Blindern) og leder for Attac Norge, Benedikte P. Hansen. Foto: Terje Karlsen

Denne uka ble den norske Robin Hood-kampanjen lansert. Kravet fra demonstrantene om innføringen av en internasjonal finansskatt ble overlevert til Finansdepartementet – hvor de fikk full støtte.

50 demonstranter fra den norske Robin Hood-kampanjen aksjonerte i Oslo mandag 8. november. Oslo Børs, Stortinget og Finansdepartementet fikk alle besøk av de grønnkledde aksjonistene som ønsker å ta fra de rike og gi til de fattige – ved å innføre en global skatt på børshandel, valuta- og finanstransaksjoner.

Regjeringen, Rødt og den norske Robin Hood-kampanjen er alle enige om at det må innføres skatt på finanstransaksjoner:

– De rike landene har nå håvet inn på bekostning av ressurser fra land i Sør, det skulle bare mangle at vi nå ikke kan innføre en skatt på finanstransaksjoner – slik at disse pengene kan brukes nettopp i Sør, sier Turid Thomassen, leder for Rødt, til Ny Tid.

Inntektene skal i følge kamanjen benyttes til å bekjempe global fattigdom, betale for klimakrise og hindre velferdskutt. Roger Skjerva, statsekretær ved Finansdepartementet, møtte demonstrantene utenfor finansdepartementet, og ga demonstrantene regjeringens støtte:

– Det viktigste nå er å få oppslutning i toneangivende land. Finanssektoren bør se på muligheten til å bidra tilbake til samfunnet. Men Norge kan i begrenset grad innføre en slik skatt alene, sier Skjerva til Ny Tid etter demonstrasjonen.

Men Børsen i London har allerede innført en skatt på all aksjehandel gjennom en dokumentavgift på 0,5 prosent. Robin Hood-kampanjen startet også først opp i Storbritannia våren 2010. Attac Norge har tatt initiativ til en norsk kampanje som nå har fått tilslutning fra over 20 organisasjoner.

Advertisements

Kategorier:Ny Tid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s