Ny Tid

Krever økonomisk åpenhet

Kampanjen Publish What You Pay krever finansiell åpenhet i olje- og gassektoren. Dette er et viktig premiss for demokrati og offentlig debatt, sier Mona Thowsen fra den norske PWYP-avdelingen.

Den internasjonale kampanjen Publish What You Pay (PWYP) organiserer og mobiliserer over 650 organisasjoner fra rundt 50 land i verden – de fleste ressursrike utviklingsland.

Den norske kampanjeavdelingen arrangerer i Stavanger 21. november til 2 desember et kurs om åpenhet og ansvarlighet i olje- og gassektoren – for 20 deltakere fra sivilsamfunnet i Latin -Amerika Bolivia, Ecuador og Nicaragua. Dette er journalister og representanter fra fagforeninger og frivillige organisasjoner.

PWYP er en koalisjon av organisasjoner som ønsker å ansvarliggjøre og synliggjøre den inntjening ressursrike land har fra olje-, gass og gruveindustrien. 15 % av verdenshandelen kommer fra olje- og gassrelaterte produkter. Tre av verdens fire største selskaper er olje- og gasselskaper.

Åpenhet gir velstand

– Utviklingsland som er rike på naturressurser, og som er avhengige av disse ressursene, er ofte mindre åpne – og de er oftere preget av konflikt. Land som er rike på naturressurser er oftere i krig, forteller Mona Thowsen, koordinator for Publish What You Pay i Norge, til Ny Tid.

I Norge har PWYP arbeidet for at Olje for utvikling-programmet (OfU) må ha større åpenhet om hvor de arbeider, hva de gjør, hvem som gjør hva, hvilke partnere de bruker og hvilke råd de gir til andre lands myndigheter. OfU er et prosjekt satt i gang i 2005 av den norske regjeringen. Prosjektet skal sørge for at utviklingsland som tjener penger på å eksportere olje bruker en del av pengene på å redusere fattigdom.

– Åpenhet og økonomisk regulering vil påvirke situasjonen for verdens fattigste. Vi krever at Oslo Børs innfører en land for land-rapportering for utvinningsindustrien – dette handler om å stille krav til åpenhet om betalinger, eierskap, om hvem som tjener på selskapene og om hvem de betaler penger til, sier Thowsen.

PWYP krever også at OfU må sette av en pott til sivilsamfunnet slik at organisasjoner i de landene de har avtaler med kan bli inkludert til å arbeide med problemstillinger relatert til utvinningsindustrien. Så langt har OfU kun satt av en pott til norske organisasjoner som arbeider internasjonalt. På konferansen i Stavanger deltar kun representanter fra land som har en avtale med OfU.

Nettverk bygges i Stavanger

– Vi har utviklet et program for å bygge sivilsammfunnets kapasitet til å stille krav om åpenhet. I Stavanger ønsker vi å bidra til å bygge nettverk og kunnskap som deltagerne kan anvende i sine hjemland, sier Thowsen til Ny Tid.

PWYP har allerede gjennomført kurset en gang for engelsktalende land fra Afrika. Denne gangen møtes representanter fra Latin-Amerika:

– Kapitalflukten fra Argentina alene har vært på anslagsvis 140 milliard dollar i årene 1976 til 2001. Det vil si at omlag 13 milliarder dollar forsvinner årlig ut av landet. Kapitalflukten tapper landet for skatteinntekter som kunne kommet lokalbefolkningen til gode, sier Thowsen.

Miljøvernminister Erik Solheim var invitert møtet i Stavanger under den siste PWYP-programdagen 2. desember, men takket nei. Kampanjen krever samstemt politisk vilje til å arbeide videre med kapitalfluktproblemet. Også OfU vil komme for å svare på kravene fra PWYP.

PWYP er et samarbeide mellom 16 organisasjoner, som Kirkens Nødhjelp, Attac, Norsk Folkehjelp og Framtiden i våre hender.

Advertisements

Kategorier:Ny Tid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s