Ny Tid

Økologi er god butikk

Øko‐kunder handler mer enn de som ikke har økologiske varer i handlekurven. Men omsetningen av økologiske varer stagnerer.

Resultater fra årets Økobarometer viser at folk som har økologisk mat i handleposene, har handlet for 71 prosent mer enn de som ikke har handlet økologisk. Økobarometeret er en årlig undersøkelse om økologisk adferd og holdninger i Norge.

– Tallene viser at de som handler økologisk er glad i mat, og er villig til å betale for det. Dette er jo drømmekundene for dagligvarebutikkene, sier Reidar Andestad, daglig leder i Oikos.

Oikos, også kalt Økologisk Norge, er fellesorganisasjonen for økologisk produksjon og forbruk, hvor både produsenter og forbrukere er medlemmer. Økobarometeret benyttes for å skaffe informasjon om kundepreferanser for økologiske varer – og for finne tiltak som fremmer omsetning av økologiske varer i norske butikker.

– Trenden viser at vi i Norge har en viss stagnasjon når det gjelder omsetning av økologiske matvarer, samtidig vi ser en vekst i sammenlignbare land, som nordiske land, England og Tyskland. Det er en spesiell situasjon i Norge; norske forbrukere er tregere med å ta inn over seg de sunnhets- og miljøhensyn som preger øko mat, sier Andestad

Andelen økologiske varer i 2009 og første del av 2010 ligger på 1,3 % av matvarekjedenes omsetning. Dette er tredje året på rad at spørsmålet om hvor mye penger man legger igjen i butikken, er stilt i økobarometeret. I 2008 ble det målt at øko‐kunder handlet for 44% prosent mer enn de som ikke kjøpte økologisk mat, og i fjor økte differansen til 50%. Økobarometeret ble første gang laget i 2004.

Fordi det er sunt

Forbrukerne velger økologisk mat fordi det er sunt og fordi det smaker bedre. 45 prosent av de spurte forteller at den viktigste grunnen til å handle økologisk mat er at det er godt for helsa.

– Til tross for mye bra i norsk landbruk, er det behov for å gjøre ting vesentlig bedre, og der er økologisk mat en spydspiss, både når det gjelder miljø og dyrevelferd. Vi er nok noe naive i dag, og tror at alt som kommer fra norsk landbruk er sunt og miljøvennlig. Det stemmer desverre ikke, sier Andestad.

Han mener den økonomiske situasjonen under finanskrisen endret folks forbruksvaner:

– Effekten av det som skjedde under finanskrisen, at de kun går i lavprisbutikker uten økologisk utvalg, den utviklingen tar det lang tid å snu tilbake. Det norske folk er normalt svært opptatt av helse og sunnhet, så det er rart at dette ikke også kobles med økologisk og sunn mat, sier Andestad.

– Det var dagligvarehandelen som dro lasset for noen år siden, og ikke myndighetene. Men så har vi sovnet, og ikke gjort noe hverken under finanskrise og etterpå, sier Andestad.

Undersøkelsen baseres på 1250 kunder intervjues på vei ut av dagligvarebutikker spredt over hele landet. Bak undersøkelsen står matkjeder, produsenter og leverandører av økologisk mat, øko-organisasjoner som OIKOS og Debio og Statens Landbruksforvaltning.

Advertisements

Kategorier:Ny Tid

Tagged as:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s